Erzurum’da Ekim 2018 tarihinde meydana gelen olayda aynı markette çalışan 30 yaşındaki Murat Y. iş arkadaşı 19 yaşındaki Canısı Toktay’a ilan-ı aşk mesajı göndererek arkadaşlık teklif etmişti. Genç kızdan olumsuz cevap alarak öfkelenen Murat Y. Çalıştıkları markete girerek Canısı Toktay’ı üç yerinden bıçaklayarak yaralamıştı.

Murat Y.’nin cezai ehliyetinin tam olmadığına dair hazırlanan raporun ardından cezaevinden çıkmasından korkan Canısı Toktay, sosyal medyada kampanya başlatarak kadınlardan destek istedi.

Davanın Erzurum Adliyesi’nde bugün gerçekleşen il duruşmasına Türk Hukuk Enstitüsü Erzurum Şubesi Kadın Hakları Komisyonu gönüllü avukatları Av. Furkan Sağlık, Av. Nurefşan İrdemez, Av. Hikmet Kılıç müdahil oldu. Erzurum Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun davaya katılma talebi ise Mahkeme tarafından, Erzurum Barosu suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddedildi.

Canısı Toktay’ın sosyal medyadan yaptığı çağrı üzerine destek olmak için adliye içinde ve önünde yaklaşık onlarca kişi hazır bulundu.

Dava duruşması 1 saati aşkın zaman sürdü. Mahkeme heyeti sanığın akıl sağlığını belgeler raporunun beklenmesini gerekçe göstererek davayı 20 Şubat tarihine erteledi.

Murat Y.’nin tutukluluk halinin devamına karar verilmesi, Canısı’ya destek vermek için gelenler tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı.

 

 

Adliye çıkışı basın açıklaması yapan Erzurum Baro Başkanı Av. Talat Göğebakan; “Türk basınına kadına şiddet konusunda gösterdiği duyarlılık için, takip ettiğin için çok teşekkür ediyorum. Arkadaşlık teklifini reddettiği için bir erkek tarafından 3 bıçak darbesiyle yaralanan bir kadının davası… Dava, tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs suçundan açıldı. Bugün ilk duruşması ydı. Erzurum Barosu kadın hakları kadın komisyonumuz da katılma talebinde bulundu. Mahkeme katılma talebimizi reddetti. Suçtan doğrudan zarar görmediği için Erzurum Barosu… Avukatlık kanunu 76. maddesi gereğince insan haklarını savunmak ve korumak yasal yükümlülüğümüz var. Bunu davaya katılma yoluyla koruyup savunamayacaksak nasıl savunacağımızı merak ediyoruz. Yani pankart açarak mı savunacağız? CMK 237 ile 240. maddesinde katılma durumu düzenleniyor. Buradan bütün siyasilere, siyasal iktidara, yasa koyuculara çağrım var. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 237 ile 243.maddesinin ivedi olarak değiştirilmesi talebimiz var.Bu tür katılma taleplerimizin kabul edilmesinde yarar var. Duruşma bir başka güne bırakıldı Rapor beklenmek üzere duruşma günü tayin edildi. Sanığın tutukluluğunun devamına karar verildi. Sevindirici olan bu.” İfadelerini kullandı.

Ayrıca Türk Hukuk Enstitüsü Erzurum Şubesi Kadın Hakları Komisyonu gönüllü avukatları ve müşteki Canısı Toktay’ın vekilleri Av. Furkan Sağlık, Av. Nurefşan İrdemez, Av. Hikmet Kılıç adına Av. Furkan Sağlık bir açıklama yaparak şu görüşlere yer verdi; “Türk Hukuk Enstitüsü Erzurum Şubesi Kadın Hakları Komisyonu olarak sürecin en başından beri sıkı takipçisi olduk. Şu anda sosyal medyada büyük bir bilgi kirliliği mevcut. Biz Canısı’nın en başından beri yanındayız. Adaletin tecelli etmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Türk Adaleti’nin de En doğru karar vereceğinden Eminiz. Duruşma 20 Şubat'a ertelendi. Ara karar olarak tutukluluğun devamına karar verildi. Şu anda Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporun sonucuna göre yargılama sonucu belli olacak. Biz sanığın ceza alması için gerekli başvuruları yaptık, sürecin de sıkı takipçisiyiz. Rapor geldiği zaman zaten her şey ortaya çıkacak. Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.”