İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulu elektrik bölümü 1'inci sınıf öğrencileri Furkan Akbulut ile Kerim Kabanlı, elektrik makinaları dersinde öğrendikleri bilgilerle elektrikli araç tasarlamaya karar verdi. Tek rakibimiz TOGG' sloganıyla yola çıkan öğrenciler Dr. Öğretim Üyesi Tuba Çakıcı'nın geliştirdiği 'Güneşim Arabamda' projesi için çalışma başlattı. 'Yarı Hibrit' olarak tasarlanan Dr. Öğretim üyesi Tuba Çakıcı ve öğrenciler tarafından atık malzemelerle yapılan araçta hem güneş enerjisi hem de yakıt kullanılıyor. Aracın sadece güneş enerjisi ile çalıştırılması hız ve sürekli hareket kabiliyetini kısıtladığı gerekçesiyle akü kurulan güneş paneliyle besleniyor. Aracın ilk hareket anında yakıt harcamasını yarı yarıya indiren sistemde, farlar, aydınlatma LED'leri ve korna gibi iç elektrik aksamının ihtiyacı güneş paneliyle karşılanıyor. Kırsal alanlarda fonksiyonel olarak kullanılan, hızı yüksek ve güneş enerjisi sistemi sayesinde yakıt tasarrufu yapabilen atık ürünlerle yapılan bir araç olarak dikkat çekiyor. Atölyede yapımı tamamlanan araçla ilçe merkezinde tur atan öğrenciler, zaman zaman trafikteki diğer araçlar da yarıştı. Saatte 100 kilometre hıza çıkan araçla hedeflerine ulaşan öğrenciler, yeni dönemde tam hibrit hale getirmek için çalışma yapacak.

4 AYDA TAMAMLANDI

Aracın yapımında tamamen atık malzemeleri kullandıklarını söyleyen Furkan Akbulut, "Tamamen kendi imkanlarımızla biz araç yapmak istedik. Dr. Öğretim Üyesi Tuba Çakıcı hocamızın da desteğiyle çalışma yaptık. İlçede kurduğumuz atölyede 4 ay gibi bir sürede aracı tamamladık. Elektrik sistemini güneş paneliyle destekledik. Yarı hibrit aracımızla 100 kilometre hıza ulaştık. Yeni dönemde bu aracımızı elektrikli hale getirmek için çalışacağız" dedi.

HEM GÜNEŞ ENERJİSİ HEM YAKIT KULLANILIYOR

Hamza Polat Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Elektrik ve Enerji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tuba Çakıcı, elektrik makinaları dersinde öğrencilerin uygulama yapmak araç tasarlamak istediklerini söyledi. Öğrencilerle birlikte tamamen atık ürünlerle bir araç imal ettiklerini anlatan Çakıcı, yarı hibrit olarak tanımladıkları araçta hem elektrik hem de yakıt kullanıldığını bildirdi. Çakıcı, "Aracın sadece güneş enerjisi ile çalıştırılması hız ve sürekli hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır. Bunun önüne geçmek için akü beslenme sistemi güneş enerjisi ile sağlanmaktadır. Böylece araç ilk kalkışta yakıt harcamasını yarı yarıya indirerek, farlar, aydınlatma led lambaları ve korna gibi iç elektrik akşamının ihtiyacı olan elektrik enerjisini sürekli hale getirmektedir. Kırsal alanlarda fonksiyonel olarak kullanılan, hızı yüksek ve güneş enerjisi sistemi sayesinde yakıt tasarrufu yapabilen atık ürünlerle çok cüzi bir harcama ile tasarlanmış bir araç modeli geliştirildi. Saatte 100 kilometreye ulaşan aracımız geliştirmeye müsait. Enerjiye olan ihtiyacın öneminin bir kez daha görüldüğü gönümüzde böyle bir projenin geliştirilmesi okulumuz ve öğrencilerimiz için önemli" diye konuştu.
Hamza Polat Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kemal Narmanlıoğlu, öğrencilerin başarılı bir çalışmaya imza attıklarını söyledi. Öğrencilerin kendi imkanlarıyla yaptıkları aracın 7-8 Mart 2022 tarihleri arasında Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi'nde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nda ar-ge projeleri arasında 1'inci olduğunu belirten Narmanlıoğlu, okuldaki bu tür çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.