Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Diyarbakırlı genç yönetmen Devrim Aktürk, aynı fakültede okuyan arkadaşları Fatih Çiçek ve Meryem Araboğlu'yla son dönemlerde hızla yayılan ve gençlerin ölümüne neden olan Mavi Balina oyunuyla ilgili kamu spotu çekti. Spotun ana teması, bir gencin oyunla nasıl tanıştığını ve hangi görevleri yerine getirdiğini kapsarken, son kısımda ise gencin intiharı yer alıyor.

Vatandaşlarımıza Hizmet Yolunda Gönüllü Projeler Üretiyoruz

Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda herhangi bir destek göremediklerini belirten Yönetmen Devrim Aktürk; ''Bizim en büyük gayemiz bu ve buna benzer ölümlü sanal oyunları başta gençlerimiz olmak üzere, milletimize yansıtıp evlatlarımızı böyle projelerden uzak tutmaktır. Bu sebeple vatandaşlarımıza hizmet yolunda gönüllü projeler üretmekteyiz. Bir sonraki çalışmamız ise, Covid-19'la alakalı olacak. Önemlikle böyle salgınların topluma nasıl zarar verdiğini aktaracak bir kısa film, şahsımca kitlelere çok çabuk ulaşabilecek bir yöntem olur. Bizim şu andaki tek gayemiz sanal tanrıdan, yani internet mecrasının zararlı bölümlerinden gençlerimizi uzak tutmaktır. İnanıyorum ki bunu da başaracağız, mutlaka başaracağız. Bu münasebetle evde kal Türkiye, evde kal Diyarbakır diyorum'' diye açıkladı.

Bu ve Benzeri Oyunların Tehlikelerini Anlatmaya Çalıştık

 

Ellerindeki kısıtlı imkanlarla büyük bir çalışmaya imza attıklarını belirten Oyuncu Fatih Çiçek; ''Bu kamu spotu benim oyunculuk olarak rol aldığım üçüncü çalışma. Bundan bir önceki çalışmamızda bir kamu spotuydu ve adı ''Sanal Tanrı''ydı. Önemlikle son dönemlerde bu ve benzeri oyunların saçtığı tehlikerli bildiğimizden, gençlerimize yönelik böyle uygulamaların ne kadar büyük tehlikeler saçtığını anlatmaya ve aktarmaya çalıştık. Bu projeyi yaparken çeşitli sıkıntılarla karşılaştık ama her birinin üstesinden gelmeyi başardık. Umulur ki ne kadar tehlikeli bir film olduğunu anlatabilmişizdir. Başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyanın bu konularla alakalı yoğun mesai harcamaları gerektiğine inanıyorum ve sağlık için evde Kal Türkiye, evde kal Erzurum diyorum'' dedi.

 

Bu Filmi Basit Araçlarla Ama Belirgin İmgelerle Sunuyoruz

Toplumun her kesimi tarafından bilinen bir konuyu kamu spotu olarak izleyiciye sunduklarını belirten Oyuncu Meryem Araboğlu; ''Bu filmi siz değerli izleyicilere basit araçlarla ama belirgin imgelemlerle anlatmaya çalıştık. Sizlere bir filmden daha çok bir kamu spotu niteliğinde, duyarlı ve algılarımızın açık olmasını gerektiren bir durumu, tekrardan gözler önüne getirmek için uğraştık. Üzerine onlarca haber yapılmış olan bu konuyu seçmemizin sebebi; Mavi balina gibi oyunların ve türevlerinin, erişime açık ve kontrol edilemeyen sanal dünyada, tekrardan türeyip bir kez daha toplumumuz gençlerine yönelik tehlikeler oluşturabileceği için, unutulmaması gerektiğini düşünerek böyle bir projeye başladık ve yayınladık. Kamu spotunu çekerken gerekli özverileri hem yapım ekibi olsun hem de filmimizde rol alan oyuncuların fedakarlıklarıyla olsun, önceden bahsettiğim gibi basit araçlarla etkili bir konuyu işlemeye ve seyrettirmekten daha çok, unutturmamaya yönelik bir çalışma yaptık. Gelecek projemiz ise, koronavirüsle alakalı olacaktır. Bu sebeple evde kal Türkiye, evde kal Rize diyorum'' diye belirtti.