Bölge illerindeki küçükbaş hayvanların sağlıklı şekilde yaşamalarını sağlamak amacıyla,DAP İdaresi desteğiyle prototipi yapılan mobil banyoluğun tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.

Banyoluğun test çalışması için proje ekibiyle birlikteimalat yerinde yapılan incelemede DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, mobil banyoluğun önümüzdeki günlerde tamamlanarak, bölgedeki küçükbaş hayvancılığın hizmetine sunulacağını söyledi.

Yapılacak olan Mobil Koyun Banyoluğu ile dış parazitlere karşı parazitlerden kurtulmanın kolay yolunun hayvanlara ilaçlı banyo yaptırmaktan geçtiğini ifade eden, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, “Amacımız, hayvanların verimliliğini artırmak” dedi.

Başkan Demir, şunları söyledi:

“İdaremizin, ‘Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Projesi‘ kapsamında yer alan ‘Mobil Koyun Banyoluğu Pilot Uygulama ve Prototip Geliştirme Projesi’yle, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü hocalarıyla işbirliği içerisinde mobil banyoluk yaptırmayı planladık.Prototip test çalışması için bugün buradayız. Önümüzdeki 15 gün içinde belirlenen değişiklikler tamamlanarak seri üretime geçilmiş olacak.”

“SAĞLIKLI BİR HAYVANCILIK İÇİN BANYO YAPTIRMAK ŞART”

Dış parazitlerin, sürekli kan emdikleri için, deri hastalıklarınaneden olduğunu ve tedirginlik ve strese sebebiyet verdiği için hayvanlarda verim kaybı oluşturduğunu belirten Başkan Demir, parazitlere karşı ilkbahar,yaz ve sonbaharda olmak üzere yılda en az üç kez ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi.

Bölgedeki küçükbaş hayvanların daha sağlıklı bir şekilde yaşamaları ve insanlara etiyle, sütüyle, yünüyle daha yararlı olabilmeleri için banyo yapmaları gerektiği üzerinde duran Başkan Demir, “Bu mobil banyoluğun koyunyüzme uzunluğu 9 metre, genişliği 240 cm, derinliği 1.30 metre olan ve içi ilaçlı suyla doldurulan havuzdan oluşmaktadır.Hayvanların banyoluğa giriş ve çıkışları rampalarla sağlanmakta ve koyunların toplanacağı bölmeler bulunmaktadır. Rampalar dahil banyoluğun etrafı korkuluklarla desteklenmiştir.Banyo sonrasında hayvanlar parazitten temizlendikleri gibi, kısmen yapağıları da pislikten arınmış ve ekonomiye kazandırılmış olacak.” dedi.

Başkan Demir, prototip çalışmasının tamamlanmasının ardından seri şekilde üretilecek olan mobil banyolukların bölgede bulunan illere en az birer adet dağıtılacağını söyledi.