CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç'ın sürekli gündeme getirdiği doğalgaz indirimi önerisini, Bayburt ve Gümüşhane illerini örnek göstererek Meclis gündemine taşıdı. Yedekçi, Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazılı soru önergesi verdi. Yedekçi, Bayburt ve Gümüşhane'de uygulanmaya başlanan yüzde 9 oranındaki doğalgaz indirimine dikkat çekerek, indirimin neden bu iki ille sınırlı tutulduğunu sordu.
CHP'li Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç'ın her fırsatta dile getirdiği "Erzurum'a doğalgaz indirimi uygulanmalı" konusunu takip eden ve Başkan Kılıç'tan konuyla ilgili bilgi alan, CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, indirimin Erzurum'a uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin Başbakan Binali Yıldırım'ın yazılı olarak cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.
MİLLETVEKİLİ YEDEKÇİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
Yedekci, Anayasanın 98'ınci, İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"Kış mevsiminde hava sıcaklığının eksi 40 dereceyi bulduğu Erzurum gibi vilayetlerimizde yaşayan yurttaşlarımız kış şartlarının çetin geçiyor olması nedeniyle zorluklar yaşamaktadır. Doğalgaz ile ısınma maliyetinin oldukça yüksek olması nedeniyle mali olarak zorlanan yurttaşlarımız, aile bütçelerinin büyük bir kısmını ısınmaya ayırmak zorunda kalmaktadır. Sosyal devlet olmanın bir kuralı olarak hükümet, vatandaşların yaşam kalitelerini artırmak ve onların yaşamlarını refah içerisinde sürdürmelerini sağlamakla yükümlüdür. Basında Gümüşhane ve Bayburt illerinde 2017-2021 yılları arasında geçerli olarak doğalgaz tarifesine yüzde 9 indirim uygulanacağı haberi yer almaktadır."
BAŞBAKAN YILDIRIM'A SORU YAĞMURU
Erzurum'da doğalgaz tarifesine indirim neden uygulanmamaktadır?'' diye soran Milletvekili Yedekçi, Başbakan Yıldırım tarafından cevaplanmasını istediği soruları şöyle sıraladı: "Doğalgaz tarifesine uygulanan indirim neden sadece iki il ile sınırlı bırakılmıştır? Sadece iki il ile sınırlı bırakılarak yapılan indirimde zorlu kış koşullarında yaşam mücadelesi vermekte olan diğer vilayetlerimizde yaşayan yurttaşlarımıza karşı uygulanan bir ayrımcılık değil midir? Kış şartlarında özellikle eksi 20 dereceden daha soğuk olan vilayetlerimizde kış mevsiminin mali etkilerinin azaltılması noktasında çalışmalar yapılması düşünülmekte midir? Kış şartlarında özellikle eksi 20 dereceden daha soğuk olan vilayetlerimizin tümünde doğalgaz tarifelerinde indirim yapılması düşünülmekte midir? Bu vilayetlerimizde yaşayan çocuklarımız sık sık hasta olmakta ve eğitimlerine ara vermek zorunda kalmaktadır. Başta çocuklar, yaşlılar ve engelliler olmak üzere tüm ihtişaç sahiplerinin yararlanacağı bir çözüm düşünülmekte midir? Bu vilayetlerimizde yaşayan ihtiyaç sahipleri için özellikle sert geçen kış mevsimi boyunca neden doğalgaz ücretsiz değildir? Sosyal hukuk devleti, ihtiyacı olan vatandaşın ısınma sorununa çözüm bulmak zorunda değil midir?
BAŞKAN KILIÇ O SÜRECİ ANLATTI
Öte yandan Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, doğalgaz indirimi konusunu geçtiğimiz yıl da gündeme getirmiş ve Erzurum'un bu yöndeki ihtiyacına dikkat çekmek için CHP'nin bütün milletvekillerine talep mektubu yazmıştı. Kılıç'ın bu girişiminin ardından CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşımış ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan insanların çetin kış koşullarıyla karşı karşıya oldukları için ısınma giderlerinin azaltılması gerektiğine vurgu yapmıştı.
CHP İstanbul Milletvekili Yedekçi'nin konuyu bir kez daha gündeme taşımış olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, "Bu yıl Bayburt ve Gümüşhane'de uygulanmaya başlanan doğalgaz indirimi sebebiyle konuyu yeniden gündemimize aldık. Bu durumla ilgili olarak milletvekillerimizi tekraren bilgilendirdik ve benzer bir indirimin Erzurum için de geçerli olabileceğini ifade ettik. Eksik olmasın, İstanbul Milletvekilimiz Sayın Gülay Yedekçi Hanımefendi meseleyi anında sahiplendi ve konuyu bir kez daha TBMM gündemine taşıdı. İlgi ve alakasından dolayı kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bu konuyu gündemde tutmaya devam edecek ve eninde sonunda Erzurum'un lehine sonuçlandıracağız." ifadelerini kullandı.