Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Merkez Cami Müezzini Kadir Meyvecinin Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda konuşan İlçe Müftü Vekili Özer Cömert, bu yıl "Cami, Şehir ve Medeniyet" temasıyla kutlanacağını İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyet olduğunu belirterek herkesin Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı kutladı.
Diyanet İşleri Başkanlığını Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı İdris Bozkurt, Cami ve Şehir ve Medeniyet adlı konferansı verdi. Asrısaadette ki fonksiyonunu kaybetmiş camileri canlandırmak için herkese çok önemli görevler düştüğünü belirten Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Bozkurt, “Peygamber Efendimiz, hicret yolculuğunda ilk olarak Kuba Mescidi’ni, Medine’ye ulaştığında ise Mescid-i Nebevî'yi inşa ettirmiş, böylece kurulacak şehirler için cami merkezli bir şehir modeli ortaya koymuştur. Medine döneminde cami, günlük hayatın merkezinde yer almıştır. Böylece cami etrafında bütünleşen bir hayat, şehrin birliğini sağlamıştır. İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Öyle ki cami, şehrin etrafında şekillendiği, bütün cadde ve sokakların kendisinde birleştiği merkezi konumuyla dikkat çekmektedir. İslam medeniyetinin şekillenmesinde cami önemli bir işleve sahiptir. Camiler, İslam toplumunun hayâtiyetini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan târihî birikimi ve tecrübeyi yansıtan toplumsal birer bellek hüviyetindedir. Târihî tecrübe göstermiştir ki; mabedini kaybeden yerleşim yerleri kimlik kaybına uğramış ve belleğini yitirmiştir. Bu şehirler, her ne kadar medeniyetin fizîkî unsurlarına sahip gözükseler de medeniyetin mânevî değerlerinden yoksun yerler haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Horasan Belediye Başkan Vekili Daştan Bingöl, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı İdris Bozkurt’a katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.
Metem Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı İdris Bozkurt, Horasan Belediye Başkan Vekili Daştan Bingöl, Horasan İlçe Müftü Vekili Özer Cömert, İlçe Emniyet Müdür Vekili Emine Örs, imamlar, din görevlileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.