Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, “Ne konuştuğunuza dikkat etmelisiniz. Bir kadının çocuk sahibi olamayacağı gerçeğiyle yüzleşmesi adeta yıkımdır. O kadar hassas bir durumdur ki, arkadaşınız bile olsa o kişiyle konuşurken azami özen ve dikkat göstermeniz gerekir. Avrupa'da her 6 çiftten birinin çocuk sahibi olma konusunda güçlük yaşadığı düşünülürse, bu hassas kişiler sizin de dostunuz, ailenizin bir üyesi ya da sınıf arkadaşınız olabilir. Bu nedenle konuşmalarınıza, uyarılarınıza ve yaptığınız şakalara çok dikkat etmelisiniz. Destek olmak ya da onu anladığınızı belirtmek için kullanacağınız cümleler, ortama düşen bir bomba etkisi yaratabilir” dedi.
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen bahsedilmemesi gereken 5 önemli başlığı şöyle sıraladı:
“1) Niçin evlatlık almayı düşünmüyorsun?
Evlatlık çocuk edinmek, herkes için, her zaman bir sonraki adım olmayabilir. Bu tamamıyla bambaşka bir boyuttur. Bu nedenle böyle bir konuyu gündeme getirmek size düşmez. Bu konuya herkesin bakış açısı aynı olmayabilir. Kimseyi kararlarından dolayı yargılamak da etrafındakilere düşmez. Bunun yerine: Durumun o kişi için ne kadar zorlu bir süreç olduğunuzu anladığınızı ifade edin ve mücadelesine saygı duyduğunuzu belirtin.
2)Bu konuda devamlı düşünmeye son ver ve akışına bırak !
İnfertilite yaşamın her yönünü etkiler. Hele çalışırken tedavi görüyorsanız, tükettiğiniz kahve sayısından, ilaç saatleri ve doktor randevusuna gitmeye kadar her şey bir problem olabilir. Ne yazık ki sizin sihirli sözünüz 'rahatla ve akışına bırak' gerçekleri değiştirmeyeceği gibi, yardımcı olmaktan uzaktır. Bunun yerine: "Bilmelisin ki, bu konuya yabancı da olsam, her ihtiyaç duyduğunda yanındayım ve sana yardımcı olacağım" demek gerekir.
3) Merak etme, benim 11. IVF denemesinde gebe kalan arkadaşım var. Sakın vazgeçme!
Bunu duymak hiç de rahatlatıcı değildir. Üstelik başkalarının mucize bebek hikayeleri çoğu kez antipatik gelebilir. Herkesi kişiliği çok farklı olduğundan bu hikayeler başarısızlık vurgusu olarak algılanabilir. Bunun yerine: Tedavi gören arkadaşınızı dışarda bir yemeğe veya masaja davet edebilirsiniz. Beraber bir sinema izleyebilirsiniz. Böylece farklı çevre ve uğraşlar onun düşüncelerini daha olumluya çevirecektir.
4)Madem tedaviyi bıraktın şimdi ne olacak?
Yıllarca çeşitli tedavilerle uğraştıktan ve belki de pek çok operasyon geçirdikten sonra "artık yeter" diyebilmek büyük bir karardır. Asla çocuk sahibi olamayacağını kabullenmek kolay değildir. Bazen bu konuda acıyla yüzleşmek gerekir ve bunu yalnız yaşamayı istemekten doğal bir şey de yoktur. Etrafında kimseyi istemeyebilir bir süre. Bunun yerine: Bu noktada çifti ya da arkadaşınızı rahat bırakmalısınız ve yargılamamalısınız. Ne yapması gerektiği konusunda tavsiye vermeyi bırakın. Kararlarını sorgulamayın.
5)Bir kez çocuğun olsaydı, anlayacaktın.
IVF tedavisi gören ya da tedavi şansı olmayan birine bunu söylemek saygısızlıktır. O kişinin çok üzülmesine neden olabilir. Çünkü çocuk olmaması o kişinin kendi tercihi değildir. Bunun yerine: Karşı tarafın duygularına hassasça yaklaşın. Sizin duygularınızı ve yakınmalarınızı anlamasını da beklemeyin. Sakin olun ve tepkilerinizi kontrol edin.”