. Narmanlı Camii önünde öğle namazı sonrası toplanan on binlerce insan, kortej halinde sloganlar atarak Havuzbaşı Kent Meydanı'na kadar yürüdü. ABD ve İsrail aleyhine sloganların atıldığı yürüyüşte, Kudüs'e destek pankartları ve dövizler taşınırken, yol boyunca "Kahrol İsrail, Kahrol ABD!", "Kudüs Bizim Namusumuzdur", "Kudüs'e Uzanan Eller Kırılsın" şeklinde sloganlar atıldı. Tekbir sesleriyle adeta yeri göğü inleten Erzurumlular, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı cadde boyunca kol kola girerek yürüdü.

Kudüs Yürüyüşü'ne katılan Dadaşları protokol de yalnız bırakmadı. AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve bazı ilçe belediye başkanlardının da katıldığı yürüyüşte; organizasyona öncülük eden ESTP'nin Başkanı Mustafa Güvenli ve STK temsilcileri de hazır bulundu. Dadaşlar, Narmanlı Camii önünde başlattıkları yürüyüşü Havuzbaşı Kent Meydanı'nda noktalarken, program burada devam etti.

 DEKLERASYON METNİ OKUNDU

Kudüs Yürüyüşü kapsamında Havuzbaşı Kent Meydanı'nda ortak deklerasyon metni de okundu. Kudüs'ün Hz. Ömer'in mirası, Selahaddin Eyyubi'nin rüyası ve Sultan II. Abdulhamid'in davası olduğunun belirtildiği metinde, "Yüreğimizin yazgısına, kaderimizin kıblesine uzanan; alçak, hain kalleş Siyonist saldırılara Erzurum’dan yükselen bir ses olmak için buradayız. Müslümanların ilk kıblesine, Resulullah’ın miracına sahip çıkmak için buradayız. Kudüs’ün Dünya Müslümanlarının başkenti olduğunu haykırmak için ve ilk kıblemizin, aynı zamanda son nefesimizi vereceğimiz yer olduğunun bilinmesi için buradayız" denildi.

 DÜNYAYI TERÖRİZE ETME GİRİŞİMİDİR

ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açma kararının, sorumsuz ve hukuksuz oluşunun yanında, aynı zamanda dünyayı terörize etme girişimi olduğunun vurgulandığı ortak deklerasyonda, "ABD bu kararı ile bütün yeryüzünü ateşe atmaya niyetlenmiştir. ABD’nin bu kararına sessiz kalmak, Siyonistlerin emellerine ABD’den daha fazla hizmet etmek demektir. Kudüs bizim onurumuzdur ve iffetimizdir. Trump ise, siyonizmin son kuklası olarak cehenneme yürüyecektir. Ona destek olan Müslüman görünümlü liderler de yanında sürüklenecektir. Biz Allah'a ve ahiret gününe inanıyoruz. Roma’nın ve Bizans'ın akıbeti ne olduysa, Amerika ve İsrail'in akıbeti de o olacaktır. Çünkü biz Allah’a, onlar güce tapıyorlar. Çünkü biz ahireti, onlar dünyayı seviyor. Ve en önemlisi de biz şehadeti seviyoruz" ifadeleri kullanıldı.

 KUDÜS BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Metinde şunlar kaydedildi: "Bugün buradan haykırıyoruz; gökte yapılıp yere indirilmiş şehirdir Kudüs. Bizim kırmızı çizgimizdir Kudüs. Libya’yı, Irak’ı, Afganistan’ı, Suriye’yi, Sudan’ı, Yemen’i işgal ve talan eden ABD ve yandaşları, şimdi de Müslümanların yüreğini, Kudüs’ü kirli elleri ile söküp atmaya niyetlenmişlerdir. Ey Amerika, ey İsrail, ey münafıklar, ey kafirler!.. Ne yapsanız boş, göklerden gelen bir karar vardır. Ve Kudüs, Müslüman halkların ortak başkenti, Kubbetül Sahra ise, onun gökyüzüne uzanan duasıdır"

Deklerasyon metni şu şiirle noktalandı: "“Nihayet Mescid-i Aksa'yı da yaktın ey Yahudi!.. Asırlardır insanlığın ruhunu yaktığın gibi ey Yahudi!.. Aya çıkarak göğe çıktığını sandın ey Yahudi!.. Göğe çıktığına inanır inanmaz, büyük Peygamber'in göğe çıktığı yeri yaktın ey Yahudi!.. Mescid-i Aksa'yı yaktın ey Yahudi!.. Daha doğrusu yaktığını sandın ey Yahudi!.. Senin yaktığın gökteki Mescid-i Aksa'nın ancak gölgesidir ey Yahudi!.. Senin yaktığın Mescid-i Aksa'nın ruhu değil, taş¸ toprak ve ağaçtır ey Yahudi!..”

 GAZETECİ DİLİPAK: KURTULMA ZAMANIDIR

Ortak deklerasyon metninin okunmasının ardından platforma davet edilen Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Kudüs'ün 1917 yılında İngilizler tarafından işgal edilmesinden günümüze kadar olan süreci özetledi. Dilipak, Kudüs için atılan her adımın aslında İslam Alemi ve tüm Müslümanlar için atılmış bir adım olacağını vurgulayarak, "Bugün Kudüs'ü işgal edenler, yarın Büyük İsrail için arz-ı mev'ud topraklarına yönelecekler. Arz-ı Mev'ud, yani vaad edilmiş topraklar içerisinde Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, kısaca Türkiye'nin de bir bölümü vardır" dedi.

Gazeteci Dilipak, "Dünna faşizmin, komünizmin yıkıldığını gördü, sıra şimdi emperyalizme geldi, siyonizme geldi. Allah, işte onu da Müslümanlar eliyle, bizim elimizle, sizin elinizle yıkmak istiyor. Allah, Müslümanlara yardım için öncelikle biz Müslümanların İslam'a sahip çıkmalarını istiyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Dilipak, konuşmasında meydanı dolduran kalabalığa "Şimdi cebinizdeki Amerikan sigaralarını, siyonist sigaralarını çıkarıp buraya atın, kurtulun bu illetten!" diye de seslendi. Dilipak'ın bu çağrısı üzerine herkes cesindeki sigaraları çıkararak platforma doğru fırlattı.

Kudüs Yürüyüş programı, Dilipak'ın konuşmasının ardından İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula tarafından yapılan duayla sona erdi.