Merkez Palandöken İlçesinin Yenişehir Semtinde, önceki Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ahmet Küçükler döneminde 2 bin konutluk proje hazırlayan müteahhit Ahmet Metin Karadayı, inşaata başlamadan dairelerin büyük bölümünü sattı. İmar İskan eski konutlarında oturanların evlerini 2012'de yıkarak karşılığında daire sözü veren Karadayı'nın inşaatı, ruhsatı ve projesi olmadığı gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından durduruldu.
Temeli 2013 yılında atılan ve 140 milyon liraya çıkacak projede mağdur olanlar, sık sık eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. New City projesinin yanı sıra merkez Yakutiye ilçesinde Hasani Basri ile Palandöken ilçelerinde Akkent projeleri kapsamında arsa karşılığında veya sözleşme yaparak vatandaşlardan para toplayan Karadayı, inşaatlarını tamamlamayınca çok sayıda vatandaşın ev sahibi olma hayalini bitirdi. Mağdurların şikayeti üzerine Ahmet Metin Karadayı hakkında 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan dava açıldı. Karadayı hakkında, yaklaşık 400 müştekiye yönelik olarak 800 yıldan 2 bin 800 yıla kadar hapis cezası istendi. 12 Mayıs 2016 günü tutuklanan Ahmet Metin Karadayı, yaklaşık 2.5 ay ceza evinde yattıktan sonra 150 bin lira kefaletle tahliye edildi ve yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen 15 Aralık günü görülen karar duruşmasında Ahmet Metin Karadayı hakkında New City ve Akkent projeleri ile ilgili beraat kararı vermiş, Hasani Basri Projesinde hapis ve para cezasına hükmederek tutuklanmasına karar vermişti.
Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Ahmet Metin Karadayı hakkında Hasani Basri projesi kapsamında şikâyetçi olan 135 kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle Müteahhit Karadayı'yı 363 yıl 6 ay 25 gün, hapis ve 6 milyon 13 Bin Lira adli para cezasına çarptırdı. Dava dosyasını inceleyen Erzurum İstinaf Mahkemesi 3. Ceza Dairesi verilen hapis ve para cezasını oy çokluğu ile onadı.