Karbeyaz Medya ekibinin de takip ettiği Erzurum tanıtım günlerinin paydaşları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Erzurumlular Derneği oldu. Uluslar arası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyonun açılış programına Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, Aşkale Belediye Başkanı Şenol Polat, Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Ali Yeşildal ve Doğan Erol, İl Müftüsü Yusuf Doğan, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Serpil Yılmaz, Kocaeli Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Tekin Dursun, Kocaeli Erzurumlular Derneği Başkanı Avni Gözütok, dernek temsilcileri ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından Erzurum ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri tarafından hazırlanan tanıtım filmleri yayınlandı. Erzurum bar ekibinin de kısa bir gösteri sunduğu programda daha sonra açılış konuşmalarına geçildi. İlk olarak söz alan Kocaeli Erzurumlular Derneği Başkanı Avni Gözütok; “Burada daha önce tanıtım günleri yapıldı ben de takip ettim. İnanın biz Erzurum adına en güzel şeyleri yapmak için gayret ettik. Mantık ticaret olmasın, kültürümüzü yansıtalım dedik. Bunun için belediyemizin personeliyle beraber bizler de saha çalışması yaptık. İnşallah sizlere güzel bir şey sunmuşuzdur.” Dedi

 Avni Gözütok’un ardından kürdüye davet edilen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen konuşmasında, “Bu etkinliği tertip eden derneklerimize, federasyonumuza teşekkür ediyoruz. Erzurumlu birçok hemşerimiz farklı illerde yaşıyor. Hemşerilerimiz burada gelenek, göreneklerini yaşatıyor. Hemşerilerimiz ülke bütünlüğüne katkıda bulunmak için faaliyette bulunuyorlar. Bir milleti millet yapan değerleridir. Biz değerlerimizi korursak bir oluruz. Kocaeli’deki çalışmaları takip ediyoruz”ifadelerini kullandı.

 Konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Kocaeli’de birçok hemşeri derneklerimiz var. Bu dernekler ve vakıfları tanışma anlamında güzel işler yapıyor. Eğitime de önem vermeliyiz. Gençlerimizi boş bırakmayalım. Ama derneklere vakıflara ihtiyacımız var. Gençlerimizi kültürler, bilgiyle donatırsak geleceğimizi güvence altına alırız. O ruhu vermeliyiz gençlere. Şu anda biz Kocaeli’de 50 bin kadın kardeşimize spor yaptırıyoruz. Hedefimiz 2018’de bunu 100 bine çıkarmak. Kadınımızın ruh ve beden sağlığı şehir hayatında bozuluyor. Bunlara bizim çare bulmamız lazım. İnsanımızı mutlu edeceğiz. Bizim bilgi evlerimiz var. Erzurumlular Derneği olarak bilgi evi açın malzemelerinizi biz karşılayalım. Ne gerekiyorsa yapalım. Öyle kahvehane kültürüyle bu iş olmaz. Gençlerimizin ve bayanlarımızın yanında olmalıyız, eğitim faaliyetlerine önem vermeliyiz” diye konuştu.

 

Konuşmasında güncel nüfus verilerine değinerek Kocaeli’nin Türkiye’nin her bölgesinden göç aldığını belirten Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy da şunları ifade etti: “Kocaeli insanların huzur içerisinde yaşadığı bir kent. Kocaeli Türkiye ekonomisine en fazla katkı veren illerin başında geliyor. 69 Milyarlık vergi geliriyle İstanbul’dan sonra ikinci sırada Kocaeli geliyor. 2017 yılının nüfus sonuçları açıklandı. Nüfusumuz 80 milyona ulaşmış. Kocaeli nüfusu 1 milyon 883 bin. Nüfus artış hızında da Kocaeli Türkiye’de 6. Sırada yer almaktadır. Kocaeli Nüfusunun 86 bin’i Erzurum nüfusuna  kişilerden oluşuyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından açılış kurdelası kesildi. Stantları gezmek için yürüyen protokol mensupları, dernek başkanı Avni Gözütok’un hazırlattığı görkemli dadaş otağını görünce önce orada oturup yemek yedi. Daha sonra stantları gezdi.

Kocaeli Erzurumlular Derneği Başkanı Avni Gözütok ve ekibi ata sporumuzu da unutmamıştı. Oluşturulan takımlar at sırtında kıyasıya cirit müsabakası sergilerken, ilk kez canlı canlı cirit karşılaşması gören Kocaeli sakinleri ise hayranlıkla sporcuları izledi.

Erzurum Tanıtım Günleri’nde, Kocaeli’de yaşayan vatandaşlara Erzurum’a özgü kadayıf dolması, cağ kebabı, oltu taşı, ayran aşı, kavurga, geleneksel el sanatları, ilginç etkinliklerle beraber tanıtıldı. Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi gibi kurumların destek verdiği programda Erzurum ilçe belediyeleri de stantları ile yöresel ürünlerini ve kültürel öğelerini tanıtma fırsatı buldu.

Erzurum Tanıtım Günleri’nin sanat bölümünde ise her akşam Erzurum’un bir birinden kıymetli sanatçıları sahne aldı. Mehmet Çalmaşır, Fatih Koçak, Metin Kara, Oktay Parlar, Bilal Tavlak, Doğunun Sesi Fasıl Ekibi bu isimlerden sadece bazıları. İlk kez yapılmış olmasına rağmen gerek dizaynı, gerek kapsamı ve gerekse görkemiyle Kocaeli Erzurum Tanıtım Günleri diğer şehirlerin tanıtım günlerini gölgede bıraktı. Organizasyonda Merhum hemşehrimiz sanatçı İbrahim Erkal’de unutulmamıştı. Stant şeklinde dadaş otağının yanında duran sanatçının “Seni Unutmayacağız Canısı” yazılı Büyük fotoğrafı ilgi odağı oldu.